Trender i matveien 2017

Utvalget i matveien øker stadig. Både importerte og lokalproduserte matvarer finner veien til butikkene i stadig større grad, noe som betyr at vi kan øke vår kunnskap om mat og ulike råvarer og lære å benytte oss av dem på stadig nye måter.

Også når det gjelder mat er det trender som gjelder. Vi har vel alle vært med på en taco-fredag hjemme i stua med familien – og tacoen føles nå som en like stor nasjonalrett som kompe og lutefisk. Eller som Grandiosa-pizzaen … Nå er det imidlertid et økende fokus på sunn og næringsrik mat, og vegansk og vegetariansk mat er på full fart inn i det norske kostholdet.

Sunnhets- og produksjonsfokus

Frukt, grønnsaker og spennende råvarer er tilgjengelige i butikkene på en helt annen måte enn for bare noen få år siden. I tillegg blir vi stadig bedre på å kombinere allerede kjente smaker og krydder på nye og spennende måter. Vegansk mat er på full fart inn i nordmenns kosthold. Dette reflekteres også på nettsider der du finner oppskrifter, for eksempel på Matprat. Her kan du nå finne like nesten mange veganske retter som tradisjonelle norske middagsretter.

Dyrevelferd er også i fokus når vi velger matretter. Den tradisjonelle retten med kjøtt, poteter og grønnsaker erstattes nå stadig oftere av retter som inneholder bare grønnsaker og smakfulle krydder. Fisk er også mer populært enn kjøtt, og vi spør også oftere om hvordan dyrene vi spiser, har hatt det. Økologisk produksjon betyr også at dyrene skal ha det bra – og frittgående kuer eller griser er foretrukket fremfor kuer og griser som står på bås hele livet. Mange velger også kjøttet helt bort.

Økt bevissthet for en bedre matverdenFisk og skaldyr

Det er ingen tvil om at trendene i matveien reflekterer et økt fokus på både helse, sunnhet og økologisk produksjon. Trolig vil vi se at denne trenden øker i tiden som kommer. Samtidig er mange bevisste på at vi også må finne nye kilder til vitaminer og proteiner – og kanskje kommer også insekter på full fart inn i det norske tilbudet av råvarer? Dette anses av mange som løsningen på å få nok mat til en hel verden – på en måte som både bevarer miljøet og tilfredsstiller våre behov for optimal næring.

Internasjonal mat fremfor norsk?

Med flere råvarer, større variasjon og et annet fokus begynner de fleste av oss å være interessert i nye måter å lage god og spennende mat på. Vi lærer oss å bruke kortreist mat, grønnsaker og krydder på en annen måte enn før, og trendene viser tydelig at vi liker det.

Kanskje det tradisjonelle norske kostholdet med korn, poteter og melk til en viss grad er på vikende front. Og selv om vi ikke er klare for å hoppe over høstens fårikål eller juleribba riktig enda, er det ingen tvil om at vi er åpne for stadig flere nye ideer og påvirkninger fra hele verden når det gjelder både råvarer og spennende matretter. Bon apetit!